1,4 milyar
kullanıcısı ile dünyanın en popüler e-posta servisi Gmail’de, e-posta
gönderimi ve alımı sırasında tüm içeriğin harici şirketler tarafından
okunabiliyor mu?

Bir hesabı
harici bir servise bağlarken, kullanıcıların genellikle e-postanızı
okuma, gönderme, silme ve yönetme becerilerini de içeren belirli izinler
vermeleri istenir. Google, kullanıcıların hesabını üçüncü taraf e-posta
yönetim araçlarına veya seyahat planlaması ve fiyat karşılaştırmaları
gibi hizmetlere bağlamasına olanak tanır. Üçüncü taraf uygulamalarını
kendi hesaplarına bağlayan kişiler, mesajlarını okumaları için harici
geliştiricilere izin vermiş oluyorlar.

Wall Street Journal‘a göre, bu izin bazen üçüncü taraf uygulamaların çalışanlarının kullanıcıların e-postalarını okumasına izin veriyor.

BBC‘nin haberine göre, Gmail
kullanıcıları tarafından gönderilen ve alınan özel e-postaların bazen
üçüncü taraf uygulama geliştiricileri tarafından okunabiliniyor. BBCWall Street Journal‘ın Tech’s ‘Dirty Secret’: The App Developers Sifting Through Your Gmail
makalesine dayandırdığı haberinde Gmail’in bir çok firma ile işbirliği
hâlinde olduğunu ve bu şirketlerin Gmail verilerimizi tarayarak kişisel
verilerimizi anlaşmalı bir şekilde kullandıklarını belirtiyor.

Edison Software, eDataSource Inc 
gibi şirketlerin çalışanlarının söylediklerine göre kendi
yazılımlarının algoritmalarını geliştirmek için Gmail’deki
e-postalarımızı inceliyorlar. Edison Software, yeni bir yazılım özelliği oluşturmak için yüzlerce kullanıcının e-postalarını incelediğini söylüyor. Şirketler,
kullanıcılardan Gmail iletilerini okumak için belirli bir izin
istemediklerini, çünkü uygulamanın kullanıcı sözleşmelerinin kapsamında
olduğunu söyledi.

Google
ise yalnızca incelenen firmaların iletilere erişebileceğini ve yalnızca
kullanıcıların “e-postaya erişim için açıkça izin verilmişse”
alabileceklerini söylüyor.

İşte bu noktada Gmail hesabınızla hangi uygulamaları kullandığınızın önemi ortaya çıkıyor. Gmail kullanıcılarının, hesabına hangi uygulamaları bağladıklarını görmek için Güvenlik Kontrolü sayfasını ziyaret edebilir ve verileri paylaşmak istemediğinin uygulamaları iptal edebilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir